Δευτερα 29 Απριλιου, 2024

RSS

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ  ΤΟΥ Δ.ΙΕΚ «ΓΕΜΕΛΕΙΟ»  ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ «ΣΤΙΓΜΑ/STIGMA» ΣΤΟ  Ψ.Ν.Α. ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ

Με αφετηρία τη θέση ότι κανένα γνώρισμα δεν είναι εγγενώς απαξιωτικό, αλλά ότι η αρνητική του πρόσληψη είναι απόρροια κοινωνικών διεργασιών, πραγματοποιήθηκε Συμπόσιο για την τέχνη και την υγεία, από τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου (2η Υ.Πε.) σε συνεργασία  με διακεκριμένους εικαστικούς, η οποία διοργανώθηκε από τις 10  έως και τις 29 Οκτωβρίου 2023, στους εμβληματικούς χώρους του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ» και συγκεκριμένα στα πρώην νοσηλευτικά τμήματα «Άγιος Ισίδωρος» και «Δάφτσειο». Οι δράσεις για την τέχνη και την υγεία με θέμα το «Στίγμα/Stigma» ήταν σε επιμέλεια του Αλέξανδρου Κασσανδρινού και Κωνσταντίνου Κανταρτζή.

Η έκθεση είχε σκοπό να διερευνήσει με ποιο τρόπο η κοινωνική τάξη, το φύλο, η εθνότητα, το χρώμα του δέρματος, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η αρτιμέλεια, η υγεία, η εξωτερική εμφάνιση, το επιβαρυμένο παρόν ή παρελθόν υφαίνουν το πλαίσιο εντός του οποίου κάποιοι άνθρωποι θεωρείται ότι δεν πληρούν τους βασικούς κανόνες κοινωνικής ύπαρξης. Το διακριτικό τους γνώρισμα μετατρέπεται σε καθοριστικό στοιχείο για τη συγκρότηση της ταυτότητας τους, μιας ταυτότητας «φθαρμένης», η οποία και τους τοποθετεί στην κατηγορία των «κάτι λιγότερο από ανθρώπους».

Ταυτόχρονα με την εικαστική έκθεση, διοργανώθηκαν ημερίδες με την συμμετοχή πανεπιστημιακών, ερευνητών και επιστημόνων.

Οι καταρτιζόμενοι του Δ.ΙΕΚ  μας ανέλαβαν εθελοντικά να βοηθήσουν καθημερινά στην διεκπεραίωση της δράσης καθώς και στη διαχείριση των επισκεπτών. Η σχολή μας, επιπλέον, συμμετείχε με αναρτημένη ανακοίνωση (poster) στην εκδήλωση, με θέμα την ιστορία και το εκπαιδευτικό έργο της σχολής αλλά και με έμφαση στην πολυδιάστατη προσφορά του Ψ.Ν.Α.  ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ στην κοινότητα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο