Παρασκευη 26 Απριλιου, 2024

RSS

Επίσκεψη στο Μουσείο του Ψ.Ν.Α. Δρομοκαΐτειο

Την Τρίτη 14/3/2023 οι καταρτιζόμενοι/νες του Β’ εξαμήνου του Δ.ΙΕΚ «ΓΕΜΕΛΕΙΟ» επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στο Μουσείο του Ψ.Ν.Α. «Δρομοκαΐτειο».

Πρόκειται για το πρώτο  νοσοκομειακό μουσείο που ιδρύθηκε  στη Ελλάδα την 1ην Νοεμβρίου 1995 μετά από 108 χρόνια λειτουργίας του ψυχιατρικού νοσοκομείου. Στα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνονται παλαιό ιατρικό, νοσηλευτικό και φαρμακευτικό υλικό, προσωπικά αντικείμενα αποβιωσάντων ασθενών, καθώς και φωτογραφικό υλικό, στα  οποία καταγράφεται η ιατρονοσηλευτική και εργοθεραπευτική δραστηριότητα του Θεραπευτηρίου.

Επίσης, συγγράμματα γνωστών λογοτεχνών όπως του Γεωργίου Βιζυηνού, του Μιχαήλ Μητσάκη, του Ρώμου Φιλύρα, ανέκδοτα ποιήματα του Κωστή Παλαμά και επιστολές του Δημητρίου Βικέλα.

Ανάμεσα στα εκθέματα περιλαμβάνονται έργα των νοσηλευθέντων ζωγράφων  Ανδρέα Κρυστάλλη,  Βαλεντίνου Ίλβες, Μόσχου, Aριστείδη Λάμδα, Νικόλαο Τράγκα και Καραμάνου. Σε ειδικό χώρο εκτίθενται εικόνες μεταβυζαντινής τέχνης που χρονολογούνται από το 1806 αλλά και εκκλησιαστικά κειμήλια που προέρχονται από τα αφιερώματα του Ιερού Ναού των Αγίων Αναργύρων του Ιδρύματος.

Ευχαριστούμε θερμά την κα Μηλιώνη  για την  διεξοδική  ξενάγηση στο  Μουσείο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο